nav icon MENU search icon SØG
search icon
Skolehaver

SKOLEHAVEFESTIVAL DYRK LIVET

SKOLEHAVEFESTIVAL DYRK LIVET
SKOLEHAVEFESTIVAL DYRK LIVET

VI HAR LUKKET FOR TILMELDING

Den 7. september holder vi en skolehavefestival, hvor vi ønsker at samle alle os, der arbejder med natur, have eller mad i børn og unges opvækst omkring den nyeste viden på området, inspirerende talks, paneldiskussioner og workshops – og selvfølgelig masser af muligheder for at få nye venner og opfriske gamle bekendtskaber over god mad og drikke. Du kan endda overnatte i telt på Krogerup og vågne op til morgenyoga, havbadning og lunt morgenbrød.

Hvad: Skolehavefestival for alle, som arbejder med natur, have eller mad i børn og unges opvækst – skolehaveentusiaster, undervisere, naturformidlere, madfolk, beslutningstagere, aktivister, ildsjæle og dagsordensættere m.fl.

Hvornår: 7. september 2018.

Hvor: Krogerup Avlsgaard – Krogerupvej 3C, 350 Humlebæk.

Pris: Arrangementet er gratis, men der er begrænsede pladser. Der vil blive serveret lækker mad med masser af grøntsager. Drikkevarer, udover vand og kaffe, kan købes.

 

Oversigt over program for dagen

Programdetaljer følger nedenunder

 

SKOLEHAVEFESTIVAL DYRK LIVET

PROGRAM FOR DYRK LIVET FESTIVAL

09.00-09.45: Checkin

Registrering og morgensnack.

FORMIDDAG: FÆLLES DEL

09.45-10.00: Velkomst og introduktion

Gennemgang af dagens program med formiddagens værtinde, journalist Helle Solvang, og daglig leder af Haver til Maver, Susanne Leegaard. Hvorfor er vi samlet her i dag? Og hvad håber vi at kunne give deltagerne med hjem?

10.00-10.20: Min skolehave

Søren Ejlersen er en af de oprindelige kræfter bag både Aarstiderne og Haver til Maver, og starter dagen med at sende os alle sammen ud på en ægte Ejlersen´sk rejse ind i fremtidens skole – en skole, hvor børn og unge oplever, at stå lige midt i deres drøm og at være omgivet af voksne, der understøtter deres udfoldelse af livet.

10.20-10.50: Skolehaverne i samfundet

Hvordan peger skolehaver ind i et større politisk mål om at sikre bedre mad, måltider og sundhed, og hvorfor anbefaler Regeringens Advisory Board for mad, måltider og sundhed skolehaver som en løsning? Som direktør for Hotel- og Restaurantskolen og medlem af Advisory Boardet kan Anne-Birgitte Agger bedre end nogen kaste lys på skolehavernes samfundsmæssige betydning.

10.50-11.10: Pause

11.10-11.30: Verden er under forandring

Vi står overfor enorme globale udfordringer og er nødt til sammen med vores børn og unge at finde nye, lokalt forankrede svar på, hvordan en mere bæredygtig verden kan realiseres. Mød Phie Ambo, der med Anders Morgenthaler har stiftet Den Grønne Friskole med visionen om at uddanne børn til at tage del i den grønne omstilling.

11.30-12.00: En ny skolehavebevægelse?

Hvor bringer det os hen? Hvad har vi lært? Hvad skal vi bruge det til? Kan vi tale om en ny dansk skolehavebevægelse – og hvad skal den så kunne? Opsamling med Helle Solvang og Susanne Leegaard.

12.00-13.00: Frokost

Smag på udvalgte sensommerlækkerier fra maduniverset MIT kokkeri.

EFTERMIDDAG: INDIVIDUEL DEL

Samtaler – Modereret af Helle Solvang.

13.00-13.45: Haven ind i skolen, skolen ud i haven

Mød lokalformand for Danske Skoleelever København Leanor Dall i en samtale med Lene Christensen, didaktisk konsulent i Astra og Helle Bojsen, naturvejleder og leder af Haver til Maver Fiskbæk om, hvordan skolehaverne kan blive en del af hverdagen på skolerne – ikke mindst i lyset af de muligheder, som digitale læringsplatforme tilbyder.

14.00-14.45: Frivillighed under åben himmel

Skolehaverne er en oplagt mulighed for at skabe møder mellem børn og unge og andre grupper i samfundet, som kan bidrage til havens drift og udvikling. Denne samtale mellem Lars Linderholm, frivilligchef i Ældre Sagen, Henrik Dalum, landsformand i 4H, og Esben Danielsen, direktør i Lokale- og Anlægsfonden, handler om frivillighed og hvordan skolehaven kan åbnes op og skabe endnu mere værdi for brugerne og de lokale frivillige organisationer.

15.00-15.45: Robusthed og flerfunktionalitet i lokalsamfundet

Skolehaven er et rum indrettet til skolefunktion, men den udfolder sig primært på hverdage mellem kl. 9 og 13 og alene i vækstsæsonen. Hvad med resten af døgnet og året? I denne samtale mellem Gustav Brade, projektchef i Realdania og Susanne Crawley, Børn og Unge Rådmand i Odense Kommune, udforsker vi havens multifunktionalitet og hvordan de tomrum, skolehaven efterlader, når klokken ringer ud, kan udfyldes af andre målgrupper og funktioner og dermed øge skolehavens robusthed.

Workshops  – Starter kl. 13, 14 og 15 og varer 45 minutter.

Spor 1: Naturen

Tag med lokale VILD MAD-formidlere på sanketur på engen og i skovbrynet – og bliv inspireret til at kombinere de vilde planter med formidlingen og madlavningen i og omkring skolehaven. Du får også en indføring i VILD MAD app’en, der er udviklet særligt til brug i skolerne.

Spor 2: Haven

Netop nu eksploderer skolehaverne af spiselighed, og der findes ikke en bedre årstid at smage på afgrøderne. Vi besøger marken sammen med Thomas Høgedal fra Haver til Maver Odense og taler om dyrkning, historie og oplevelser fra skolehaven, og bliver klogere på kartoflen med Johs. Nørregård Frandsen, formand for Danmarks Kartoffel Råd og professor i historie.

Spor 3: Maden

Smag dig klogere i alle skolens fag. Smag er meget mere end noget i maden eller på elevernes tunger. Det er et unikt analytisk og sanseligt værktøj, som alle bærer rundt på, og det kan åbne undervisningen i alle skolens fag op for eleverne på helt nye måder. Prøv selv at smage dig klogere i Smag for Livets workshop, hvor du bl.a. kan møde Liselotte Hedegaard, Morten Kromann Nielsen og Cathrine Terkelsen, alle fra UCL og tilknyttet Smag for Livet.

Spor 4: Klassen

Skolehaven er ikke kun under åben himmel, men kan også tages med ind i klasselokalet – eksempelvis med svampedyrkning, som udvikler elevernes forståelse for cirkulære ressourcekredsløb uden at de skal forlade klassen. Find ud af mere om TagTomats svampe-klassesæt og hør Mads Boserup Lauritsen fortælle om hvordan, du kan bruge det i undervisningen.

Boder – Kan besøges i løbet af eftermiddagen.

13.00-17.30: Hænge ud-område

Hele eftermiddagen kan du slappe af, tænke over, hvad du har oplevet, eller tage en snak med nye og gamle bekendtskaber i hænge ud-området, hvor der altid er en kølig drink eller en kop kaffe at finde.

14.00-15.00: Afprøv din projektidé hos Nordea-fonden

Kan du mon få støtte til din skolehave eller et andet lokalt projekt? Michala Brechling, projektkonsulent i Nordea-fonden, giver dig en lynafklaring på, om du kan søge midler.

15.00-16.00: Duft, smag og spis med Alinea og Haver til Maver

Duft, smag og spis dig gennem de nye digitale forløb, udviklet af Alinea og Haver til Maver. Jes Kristian Larsen fra Alinea og Louise Køster fra Haver til Maver Gribskov giver masser af inspiration til din natur/teknologi-undervisning.

16.00-17.00: Ekstraordinær generalforsamling i foreningen Haver til Maver

Vær med til at sende den danske skolehavebevægelse afsted mod nye horisonter. Der er en medlemskategori til alle – fra aktive skolehaver til virksomheder, foreninger og ildsjæle, der arbejder med beslægtede emner.

AFTEN

17.30-19:00: Aperitifs

Baren serverer havecocktails, markmusik og sensommerstemning.

18.00-19.00: Madlavning

Nogle af os hjælper kokkene med at tilberede de sidste dele af aftensmåltidet, mens musikken spiller.

18.00-19.00: Bivandring

Andre besøger bistaderne med erfaren biholder og forfatter Ole Sam Nielsen og bliver måske inspireret til at føje bier til skolehavens liv.  

19.00-20.30: Middag, bar og musik

Sensommermiddag med vilde dyr, nyopgravede kartofler og masser af grønt fra haven. Derefter oprydning, indlogering for de overnattende i deres medbragte telte, fest, natmad – og en sen overraskelse.

PROGRAM FOR LØRDAG

08.00 Morgenbadning + “Agro” Yoga

09.00 Morgenmad

10.00 Fælles høst af kartofler

10.30 Tak for denne gang

 

Arrangementet er gratis, men der er begrænsede pladser.

Hvor og hvornår

Krogerup Avlsgaard
Krogerupvej 3c, 3050 Humlebæk
d. 7. september kl. 9.00