En omfattende undersøgelse om madvaner blandt børn giver svar på om smag er generisk betinget, eller om det kan trænes og øves.
Vi er hverken født med hang til kød, slik eller grøntsager. Vores familie, vores nærmiljø og den omkringliggende madkultur, vi er vokset op i, betyder allermest for, hvad vi kan lide.
Det viser resultatet af MasseEksperimentet 2015, hvor ca. 20.000 danske børn og unge bedømte en række forskellige smags- og lugtprøver – og besvarede spørgsmål om præferencer for forskellige fødevarer.
Undersøgelsen viser at de genetiske forskelle i vores sanseapparat har en mindre indflydelse på, hvad vi kan lide og ikke lide.
Lederen af forskerholdet, lektor i sensorik Michael Bom Frøst og leder i formidlingscentret Smag for Livet, glæder sig over resultatet:
”Resultatet viser, at alle kan få noget positivt ud af at gå op i smag. Det er et vigtigt resultat, og det glæder mig, at det genetiske kun spiller en mindre rolle.
Resultatet kan ses som en opfordring til at smage på meget forskelligt gennem barndommen. Hvis man gerne vil have børnene til at spise varieret, så gå forrest selv: Prøv mange forskellige ting sammen med børnene, og accepter, at børnene også nogle gange tager negativt stilling til det” siger Michael Bom Frøst.