Skolehaver i hjertet af København: Nyt grønt læringsrum i Frederiksberg Have åbner under stor madfestival

Skolehaver i hjertet af København: Nyt grønt læringsrum i Frederiksberg Have åbner under stor madfestival

Skolehaver i hjertet af København: Nyt grønt læringsrum i Frederiksberg Have åbner under stor madfestival 600 270 Haver til Maver

Foto: Kasper Leegaard

Frederiksbergs skolebørn har fået en unik mulighed for at få jord under neglene og grøntsagsdyrkning på skemaet i hjertet af storbyen. 23. august klipper Haver til Maver under Copenhagen Cooking & Food Festival snoren over til mere end 3.000 kvadratmeter grønne, spirende klasseværelser under åben himmel i Frederiksberg Have. Det markerer samtidig en milepæl med udbredelsen af mere end 40 Haver til Maver-skolehaver i hele Danmark.

Det er ikke kun gourmettendenserne, der bliver plejet, når Copenhagen Cooking & Food Festival skydes i gang i slutningen af måneden. 23. august danner den store madfestival også ramme om åbningen af en unik grøn plet på en eksklusiv adresse midt i Københavns pulserende storbymiljø.

I en skjult afkrog af Frederiksberg Have har skolehaveforeningen Haver til Maver det seneste år forvandlet 3.200 kvadratmeter ubrugt jord til grønne klasseværelser for kommunens skolebørn. Her lærer elever med egne hænder om fødevarer og bæredygtighed blandt æbletræer, gulerodsmarker og bistader.

“Vi glæder os meget over åbningen af Haver til Maver Frederiksberg, som bringer landet ind til byen. Børn får nu adgang til skolehaver i unikke omgivelser i De Kongelige Slotshaver midt på Frederiksberg, som vi sammen med Slot- og Kulturstyrelsen er meget tilfredse med at kunne tilbyde private og kommunale skoler,” siger Martin Dahl, direktør for Frederiksberg Fonden, som har betalt for etablering og det første års drift af haverne.

 Milepæl: Skolehaveforløb til mere end 15.000 børn om året

Åbningen af det ambitiøse, grønne skolehaveprojekt markerer også en milepæl for Haver til Maver, der i 13 år har arbejdet med at styrke børn og unges indsigt i fødevareproduktion, bæredygtighed, madkultur og sundhed.

Antallet af skolehaver i Danmark har rundet 150, hvilket betyder, at mere end 15.000 børn hvert år gennemgår et skolehaveforløb. 42 af skolehaverne drives efter Haver til Mavers kulinariske koncept.

Nordea-fonden har gennem mange år støttet udbredelsen af Haver til Maver, og de glæder sig over den milepæl, foreningen kan fejre med åbningen i Frederiksberg Have.

“Efter mange års stærkt samarbejde med Haver til Maver er det skønt at se, hvordan skolehavebevægelsen udbredes over hele landet. Der er nu åbnet mere end 40 Haver til Maver-skolehaver, så endnu flere børn kommer ud i det fri og i fællesskab lærer, hvor maden kommer fra og hvordan den kan blive til mad,” siger Nordea-fondens administrerende direktør, Henrik Lehmann Andersen.

“At give så mange børn som muligt jord under neglene og viden om den forunderlige proces fra frø til spiseligt grønt har hele tiden være Haver til Mavers mål. Derfor er det også fantastisk at se, at så mange børn hver dag bliver klogere på, hvor vores mad kommer fra, og hvordan vi brødføder os selv med et større hensyn til naturen,” uddyber Haver til Mavers leder, Susanne Leegaard.

Vil forankre skolehaver som en fast del af skolegangen

Det grønne område i Frederiksberg Have, der nu skal lære Københavns skolebørn om madens vej fra jord til bord, er lejet af Slots- og Kulturstyrelsen, som glæder sig til at kunne tilbyde de lokale skoler et grønt indspark i undervisningen.

”I Slots- og Kulturstyrelsen har vi gode erfaringer med at introducere skolebørn for naturen og dyrkning af grøntsager, så vi er glade for, at det nu er lykkedes at skabe skolehaver i Frederiksberg Have. Jeg er sikker på, at børnene får nogle rigtige gode oplevelser med at se frugt og grønt spire frem, og at de på den måde får en bedre forståelse for, at vi både skal bruge og høste naturen, men lige så vigtigt, at vi også skal passe på den,” siger Niels Mellergaard, der er enhedschef i Slots- og Kulturstyrelsen.

I foråret tog otte 4. klasser forskud på de grønne glæder, da de gennemgik Haver til Mavers første skolehaveforløb i Frederiksberg Have. På sigt arbejder man på at forankre haverne som en del af den faste skolegang på Frederiksberg, lige som man håber, at de i fremtiden også kan bruges til at bringe grøn læring ud til resten af bybefolkningen.

Lærere, pædagoger og skoler, der gerne vil skrives op til at tage del i skolehaverne kan kontakte Noonja Pedersen på np@havertilmaver.dk.

 

Læs mere om Nordea-fonden her og følg med på Facebook, Twitter og Youtube

Læs mere om Frederiksberg Fonden her og følg med på Facebook

Læs mere om Slots- og Kulturstyrelsen her og følg med på Facebook