Om Haver til Maver

Organisationen bag bevægelsen

Haver til Maver er et omfattende, gastronomisk skolehaveprogram med havedyrkning, udemadlavning og naturformidling, lanceret første gang i 2004 af kokken Søren Ejlersen på Krogerup Avlsgaard – født ud af Aarstidernes vision om jordforbindelse og genskabelse af forbindelse mellem dyrkning og måltid, jord til bord, have til mave.

Skoleklasser, der deltager i grundforløbet, besøger stedet 8-10 gange i vækstsæsonen. Hver klasse har deres eget jordstykke, som de passer i grupper, og hvor de lærer at dyrke og tilberede økologiske grøntsager sammen med praksis-mindede fagpersoner såsom kokke, gartnere, landmænd og naturvejledere.

Vision og Mission

Vision: Børn har ret til at dyrke livet, mærke verden og lære i samspil med planeten og hinanden. Trygge og magiske barndomme er grobund for handlekraft til fremtiden.

Mission: Haver til Maver vil sikre alle børn en skolehave, som styrker deres evne til at tage vare på sig selv, hinanden og den planet, de bor på.

Jord til bord til børn

Børn og unges opvækst – herunder deres skolegang – er et vindue til fremtidens samfund. Her ser vi den handlekompetence og viden vores børn vil gå livet i møde med, og hvilke værktøjer vi voksne giver videre til at imødegå individuelle, national og globale udfordringer. Hvor fortrolige er de med betingelserne for dyrkning, mad og dermed liv – samspillet mellem menneske og natur? Ved de hvor maden kommer fra, og kan de reflektere kritisk over rejsen fra jord til bord? Kan de arbejde sammen på tværs af personligheder, baggrunde og kundskaber?

Haver til Maver eksemplificerer en anden måde at lære, lege og leve på. Når børn dyrker, høster og koger sammen bringer vi universets allerstørste udfordringer helt ned på jorden, ud i hænderne og ind i klasseværelset på en tryg og magisk måde.

Vi gør det, fordi det giver mening, og fordi vi ved, det virker! Vi ser glade børn, motiverede børn, børn der har hænderne dybt begravet i jorden, børn der hiver deres egne grøntsager op af jorden, børn der laver retter af grøntsagerne og spiser litervis af suppe, fladbrød og grøntsagswok. Børn, der nyder naturen og lærer om insekter, fisk og planter. Børn der hopper og springer i halmborgen, og løber til skoven, vandhullet eller hen for at hilse på køerne.

Tænk, hvis børneliv var fulde af oplevelser ude under skyerne, der rustede dem til at tage bedre vare på sig selv, hinanden og deres klode. 

Overbevist?

Din støtte gør en forskel

Støt sagen

Baggrund

Haver til Maver blev afprøvet første gang i 2004 som et lille lokalt initiativ på Krogerup Avlsgaard i Humlebæk. De første mange år samarbejdede vi med fonde, universiteter, lærere, pædagoger og en masse modige børn, der hjalp med at findpudse og modne skolehaveprogrammet.

Først fra 2014 begyndte vi udbredelsen af Haver til Maver og derigennem genopblomstringen af skolehaver i Danmark. I samarbejde med lokale kræfter, etablerede vi en lang række initiativer, der selvstændigt – men som medlemmer af foreningen – drev og fortsat driver skolehaver efter Haver til Maver-programmet.