Patienterne på fire hospitaler i Region Midt kan nu se frem til velsmagende mad lavet af økologiske råvarer. På FOODEXPO-messe i Herning vil hospitalkøkkenerne i Risskov og Horsens få udleveret det økologiske sølvmærke, hvilket betyder, at mellem 60 og 90 % af råvarerne er økologiske.
Dermed følger Horsens og Risskov efter sølv-køkkenerne i Randers og Aarhus Universitetshospital, som allerede har fået tildelt en økologisk sølvmedalje.
En omlægning uden ekstra regning
Omlægningen til økologi har ikke kostet ekstra, men har derimod betydet, at personalet er blevet inspireret og er kommet tilbage fra kursus fyldt med gode ideer. Selvom kiloprisen for økologiske råvarer er dyrere, har køkkenet sparet meget ved at lave mere af maden fra bunden,og derudover har personalet minimeret spildet, fortæller ledende økonoma i Horsens Kirsten Rytter Knudsen, der straks sender æren for omlægningen direkte videre til sit personale.
– De er så motiverede i deres ønske om at gøre maden bedre. Økologien er ikke målet i sig selv. Maden skal også være spændende, lækker og sund, understreger hun. Vi gør mest muligt selv. På mandag går vi således i gang med at sylte 100 kg rødbeder, uddyber hun.
Bedre logistik og fokus på belægning
Udover omlægningen til økologi har køkkenet også fokus på hospitalets belægning, og tjekker dagligt hvor mange indlagte der findes på de enkelte afdelinger, og dermed hvor mange de skal lave mad til.
– Ved spisetid går en af vores ernæringsassistenter rundt på afdelingerne og følger fordelingen. Måske er der en afdeling, der har for få frikadeller, og en anden afdeling, der har for mange. Det klares hurtigt. To minutter, så er de frikadeller flyttet. Det er logistik, planlægning – og mindre spild, afslutter Kirsten Rytter Knudsen.
Men det er ikke kun i Region Midt, at der er fokus på økologi. Professionelle køkkener bruger i stigende grad økologi og hos grossisten Hørkram er salg af økologiske varer til landets storkøkkener tredoblet på fem år.
Kilde: organictoday