Klumme: Haven forstyrrer i skolen

Klumme: Haven forstyrrer i skolen

Klumme: Haven forstyrrer i skolen Haver til Maver

Et af de hotteste begreber i 2016 var disruption – på dansk; en slags forstyrrelse eller hastig innovation, der fordriver og erstatter noget eksisterende med en ny måde at tænke, leve eller drive forretning på. Lige nu spirer en jordnær disruption!

 

Af Daniel Hervik, udvikler i Haver til Maver.

Daniel Hervik - udvikler i Haver til Maver med Ansvar for udvikling af nye projekter og partnerskaber, videnopsamling og formidling på tværs af indsatsområder.

I sin nytårstale fremhævede statsministeren de store forskelle mellem elevers forudsætninger der skal rummes i det danske uddannelsessystem. Han fortalte både om de drenge, der ikke kan sidde stille og om den unge mand, der netop var færdig som bachelor på CBS med et godt skoleliv bag og foran sig. Skolehaven er stedet, hvor drengene mødes og deres individuelle behov imødekommes. Skolehaven forstyrrer vores opfattelse af hvad en skoledag skal være, og den har måske den rummelighed, som statsministeren efterspørger.

Jorden forstyrrer

Skolehaven er altså ikke et socialt projekt – et tilbud bare til dem, der har krudt i røven. Det er et nyt læringsrum, hvor elever – uanset deres forudsætninger – dannes og uddannes til at sætte varige, positive aftryk i eget og andres liv. Den udfordrer selve måden vi tænker opvækst og læring på og giver et tilhørende, tidssvarende klasseværelse til at lære på nye måder. Hvis jeg var statsminister ville jeg rykke skolens fag ud i haven, og haven ind i alle skolens fag – og jeg er ikke den eneste!

Mere end 30 steder i landet er lærere, pædagoger, elever, politikere og erhvervsfolk ved at udfolde et nyt klasselokale til fremtidens generationer. På en mark i Vejby, i en kolonihave i Odense, på den oppløjede græsplæne i idylliske Bernstorff Slotshave i Gentofte og i plantebedene i Jyllinge. Klasseværelserne rykker for alvor ud under åben himmel, opgavehæfterne skiftes ud med muld, mark og mynte – elever mærker en ny, boblende motivation for at lære, fordi resultatet af deres arbejde er konkret og fordi oplevelser lagres i sanserne.

Ny støtte på 15 millioner kroner fra Nordea-fonden til Haver til Maver skal sikre udbredelsen, øge antallet af nye skolehaver og forankre skolehaven som en del af undervisningen i den danske folkeskole. Allerede fra 2017 er der særligt fokus på samarbejdet med folkeskolens lærere, pædagoger og ledere, der ønsker at bruge haven som et nyt klasselokale, og på at integrere digitale læringsforløb i undervisningen i haverne.

Disruption i skolehaven - flyt undervisningen ud i skolehaven ogVær med

Januar er som sagt fornyelsens tid – måske den måned, der er allermest moden til forstyrrelse, disruption og værdiskifte. Hvorfor ikke lade jordforbindelse ikke være vores disruption? Hvad med at bidrage til forstyrrelsen? Giv din hjerne, hjerte og hænder til den lokale skolehave, der lige nu står med muligheden for at rumme og motivere alle elever. Den skolehave, hvor dit barn sår sin første gulerod og frøet til et langt, rigt madliv. Find kontaktoplysninger på alle lokale skolehaver her.