nav icon MENU search icon SØG
search icon
Skolehaver

Lilliendal Skolehave

Lilliendal Skolehave

Lilliendal Skolehave

Et gammelt nyttehaveanlæg med drivhus på herregården Lilliendal er omdannet til en inspirerende og frodig skolehave for sydsjællandske skoleelever. Lilliendal Skolehaven er en udeskole, hvor elever lærer havedyrkning, økologi, mad og natur.

Mellem Præstø og Vordingborg ligger Herregården Lilliendal. Tilbage i tiden havde godset et veludbygget nyttehaveanlæg med grønsags- og urtehave, frugthave samt et drivhus, der gjorde herregården selvforsynende med grøntsager og frugt. Det gamle nyttehaveanlæg er genskabt og tilpasset, så det nu udgør en læringshave for ca. 160 sydsjællandske skolebørn. Lilliendal Skolehave er for lokalsamfundets børn og familier og understøtter folkeskolereformen som et aktivt, udendørs læringsrum. Projektet griber tilbage til herregårdens oprindelige funktion, men i en moderne og bæredygtig form med fokus på lokalsamfundets yngste generationer.

Fra jord til bord i Lilliendal Skolehave

Det gamle drivhus fra ca 1825 er blevet renoveret med brug af overvejende genbrugsmaterialer. Det er her eleverne starter den grønne proces. I drivhuset forspirer eleverne grøntsager, som senere plantes ud på friland og i højbede. I drivhuset dyrkes også varmekrævende planter som melon, chili, peberfrugt og tomat. I et stort areal rundt om drivhuset ligger selve nyttehaven på et ca en hektar stort område. Den fungerer som et grønt læringsrum under det landsdækkende skolehavekoncept Haver til Maver. Her arbejder lokalområdets skolebørn med havedyrkning og bliver kloge på grøntsagernes rejse fra jord til bord. Og ikke mindst tilbereder eleverne deres egne grøntsager i havens udendørs skolekøkken.

”Der er masser af liv, leg, faglighed og begejstring i det gamle nyttehaveanlæg – og skoleelever udtrykker stor glæde og entusiasme for at være i haven. Et håb er, at eleverne tager lærdommen med sig hjem i familien, måske endda selv begynder at dyrke grøntsager i baghaven og er med til at stille krav til kvaliteten af vores fødevarer,” siger Mette Heiberg fra Foreningen Lillendal Skolehave
Projektet gennemføres i partnerskab med RealdaniaLAG-Sydsjælland, Friluftsrådet, Haver til Maver og Vordingborg Kommune.

PRESSE

pdf ikon
Pressemeddelse - Indvielse af ny skolehave (PDF)

Billeder til presse:

Lilliendal SkolehaveLilliendal SkolehaveLilliendal Skolehave

 

Lilliendal Skolehave

Lilliendal 1 i 4735, Mern

+45 55994400