Fagligt program

Dyrk Livet 2023 - Faglighed først

Det faglige program for

Dyrk Livet Festival 2023

Onsdag 20. september kl. 9.30-15.00 på Frederiksberg

 

9.30. Tjek ind og morgenmad fra Rabarbergaarden

Kom, nyd en kop kaffe, og få en bid morgenmad fra Rabarbergaarden. 

10.00. Velkomst: Jord til bord til børn!

Hvordan ser folkeskolen ud i Danmark, når både trivsel og fremtidens klimavirkelighed skal integreres i undervisningen? Daniel Hervik, direktør i Haver til Maver.

10.15. Samtale: Forbindelsen mellem trivsel og klima

Hvordan bremser vi den stigende mistrivsel, skolefravær og klimaangst og giver børn og unge et vindue til en fremtid med handlekompetence, viden og værktøjer til at mestre livet? Daniel Hervik, direktør i Haver til Maver samtaler med Thomas Høgenhaven, direktør i Planetary Impact Venture, Christian Ibsen, direktør i CONCITO, Louise Klinge, forsker inden for lærer-elev-relationer ved Københavns Universitet og Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.

11.00. Workshop 1: Skolehaven i praksis fra opstart til daglig drift

Elevinddragelse, pædagogisk praksis og dyrkning af køkkenhave i en tørketid. Workshop og samtalesalon om skolehaveformidlerens hverdag i praksis og drift og på tværs af daginstitution, indskoling, mellemtrin og udskoling med Sally Nordlund Andersen, skolehaveformidler i Haver til Maver.

11.00. Workshop 2: Trivsel i fremtidens skole

Med klimakrise, mistrivsel, for få faglærte og for meget skærm er der rift om, hvem og hvad der skal definere børns trivsel, udvikling og fremtid. Louise Klinge, forsker inden for lærer-elev-relationer ved Københavns Universitet, viser, hvordan vi kan gentænke skoleliv og børnefællesskaber. 

12.00. Rabarbergaardens fællesfrokost og rundvisning i skolehaven

Grøn frokost på friskhøstede økologiske grøntsager med økologisk most og saft til. Rabarbergaarden er et økologisk drevet holistisk landbrug med restaurant, landhandel, planteskole, skolehaver og formidling i Nordsjælland. Ejes og drives af Louise Køster, bestyrelsesmedlem i Haver til Maver, og Thomas Elletoft Køster, kok og konsulent.

Se skolehaven i Frederiksberg Have med guidet rundvisning af en skolehaveformidler.

13.00. Workshop 1 fortsat: Skolehaven i praksis fra opstart til daglig drift

Elevinddragelse, pædagogisk praksis og dyrkning af køkkenhave i en tørketid. Workshop og samtalesalon om skolehaveformidlerens hverdag i praksis og drift og på tværs af daginstitution, indskoling, mellemtrin og udskoling med Sally Nordlund Andersen, skolehaveformidler i Haver til Maver.

13.00. Workshop 3: Grøn omstilling i undervisningen

Hvordan styrkes klimaundervisningen og kobles skoleområdet til DK2020-klimaplaner, fx via skolehaver? Hør om erfaringer og resultater fra udviklingsprojektet Den Grønne Rygrad, hvor 20 klimaambitiøse kommuner landet over samarbejder om at styrke praksisnær klimaundervisning. Få indblik i den store kortlægning udarbejdet over de sidste fem år og de 20 kommuners handleplaner ved Synnøve Kjærland, programchef, og Tue Damsø, seniorkonsulent, i CONCITO.

14.00. Pause og kaffe

14.15. Opråb: Retfærdig naturbevarelseHvad er modsvaret til de økologiske kriser, og hvordan tænker og handler vi utopisk? Esther Kjeldahl, klimaaktivist, initiativtager til Den Grønne Studenterbevægelse og forfatter i den højaktuelle bog Retfærdig Naturbevarelse deler praktiske erfaringer til, hvordan vi engagerer flere i arbejdet for en grøn, retfærdig fremtid.

14.45. Jordens vigtigste årti 

Dagens vigtigste pointer og optakt til det offentlige program ved Daniel Hervik, direktør i Haver til Maver.

15.00. Åbning af Dyrk Livets offentlige program

Velkommen til Dyrk Livet Festival 2023 for børn og andre borgere fra Frederiksberg og omegn. Fladbrød over bål i skolehaven, samtaler, marked, jordbrug, filmvisning, fællesspisning og meget mere. Åbnes af Michael Vindfeldt, borgmester og Lone Loklindt, viceborgmester i Frederiksberg Kommune. Du er mere end velkommen til at blive og til at invitere familie og venner med.