Brønshøjs kultur- og bevægelseshus EnergiCenter Voldparken udvidede i foråret aktivitetsforeningen med kurset Dyrk Byhaven: Et kursus for familier i den lokale byhave, som udover syv højbede rummer drivhus, kanin- og hønsegård, udekøkken og pizzaovn. Her har familier passet hver deres højbed og modtaget undervisning i både dyrkning og madlavning hver torsdag eftermiddag. Første sæson af havekurset er netop slut, og projektleder Mikkel Stensgaard fortæller her om de mange positive erfaringer, holdet har gjort sig i løbet af året.
Af Mikkel Stensgaard, specialist i udvikling af levende plantesystemer samt projektleder i Byhaven og Martin Pihl, køkkenchef på EnergiCenter Voldparken og underviser i Byhaven
De 7 højbede i Byhaven på Energicenter Voldparken er pakket ind i jorddækning og grøntgødning. De er klargjort til vinteren af de første syv familier, som i fællesskab har dyrket masser af grøntsager, krydderurter og spiselige blomster som en del af det nystartede havekursus Dyrk Byhaven. Familierne siger, at kurset har været en succes, og det synes vi også.
Til at begynde med var vi ellers lidt i tvivl om projektets udsigter. For ville familier heromkring have tid og lyst til at dyrke have på et ugentligt kursus og betale 700 kr for det – vel at mærke et beløb, som nok ikke ville blive dækket af høsten af grønt? De vidste jo ikke på forhånd, hvor meget viden, kurset ville også give dem.Vi blev enige om, at økonomien i kurset nok ikke ville blive den afgørende faktor for familierne, men i højere grad tiden. Ville familierne ud fra vores omtale af kurset se nok værdi i at dyrke sammen i fællesskab til rent faktisk at springe ud det? Til at deltage hver eneste torsdag i en hel dyrkningssæson inklusiv vandingsplan i sommerferien?
Vi vidste, at vi selv ville have lyst til at deltage i kurset, hvis det var en mulighed – men ville de? Der var kun én måde at finde ud af det på. Vi gik i gang.
Sorte negle og fælles jordnære naturoplevelser
EnergiCenter Voldparken er et lokalt borger- og aktivitetshus i Brønshøj fyldt med aktiviteter inden for sundhed, idræt, natur og kultur. Alle aktiviteter udover Byhaven og Folkekøkkenet er drevet af selvstændige foreninger med egne frivillige og huset er i det henseende en facilitet.
Huset var tidligere en skole med skolehave tilknyttet, og da frivillige siden åbnede kulturhuset EnergiCenter Voldparken drømte de om, at der igen blev pustet liv i en have. Et sted, hvor der kunne dyrkes lokalt producerede grøntsager til glæde for både områdets børnefamilier, for børnehavebørnene i udflytterbørnehaverne og for Det Økologiske Folkekøkken, som til dagligt producerer børnemad og laver mad til folkekøkken, konferencer og events.
Formålet med kurset Dyrk Byhaven er at give familier jord under neglene og skabe positive og jordnære naturoplevelser i fællesskab med andre familier. Kurset skal desuden give familierne en større indsigt i principperne om jord til bord, naturen og klimaets kredsløb, årets gang i haven, og livskompetencerne ved at dyrke og tilberede råvarer.
Frø-workshop skulle smitte børn med havebegejstring
For at komme i kontakt med potentielle familier til kurset, stablede vi et event på benene og uddelte korte spørgeskemaer ved det ugentlige folkekøkken på Energicenteret, hvor vi undersøgte, hvad der kunne motivere familierne.
Samme aften lavede vi en frø-workshop, hvor vi rullede så-potter af avispapir og fyldte dem med jord sammen med alle de børn og voksne, som ville være med. Mange børn havde avispakker med hjem den aften fyldt med jord og en bønne, en ært eller en majs.
En del havde også gravet rundt i ormefarmen, hvor flere kilo røde kompostorme omdanner økologisk kaffegrums til kompost, og en mindre del af børnene havde sågar adopteret nogle af de søde, røde orme. Vores mål var at smitte børnene med havebegejstring og sorte negle, så de ville få lyst til at deltage i havekurset med deres familier.
Pludselig udsolgt
Hvordan forhandlingerne er foregået i de brønshøjgensiske hjem, ved vi ikke, men ikke desto mindre var holdet pludselig udsolgt på alle pladser. Det viste sig, at én familie havde fået lokket to andre familier med. Derudover var en anden have-entusiast kommet til, og vi havde også selv talt med nogle.
De lokale familier havde fået øje på os og havde set værdien i at gå på havekursus, dyrke grønt og lære om, hvordan grønt bliver lækkert at spise – alt sammen i fællesskab. Et fællesskab som ikke kun skulle rumme deres egen familie, men også andres.Vores lokale reklamering på Facebook og i lokalavisen samt med plakater i bydelens butikker havde nok understøttet kendskabet, men i sidste ende var det fællesskabet mellem hovedparten af familierne som gjorde, at de meldte sig til.
Det er så hyggeligt!
At fællesskabet har fået dem i gang med tilmeldingen og sidenhen også er blevet en af de største faktorer for kursets succes, havde vi ikke forudset. Men familierne nævner følelsen og stemningen af at passe haven, vande, pleje og kokkerere i fællesskab med de andre, som noget af det vigtigste, når vi spørger ind til deres erfaringer.
Følelsen, når de hygger sig med de andre deltagere, lærer om de mange lækre dressingers samspil med forskellige salattyper, og når børnene holder pause fra vandingslegen for at lave pizza med bladbede, er en vigtig del af kurset.
Det er en erfaring, som vi tager med til næste års kursus og forsøger at understøtte, så vi fremadrettet kan tilbyde mange flere sæsoner, hvor familier kan få sorte negle og mod på meget mere grønt, som er dyrket i byhaven.
Læs mere om EnergiCenter Voldparken og deres arbejde her
Læs flere nyheder fra Haver til Maver her