Roskilde og Hørsholm Kommune får allerede fra april-måned nyt udendørs klasseværelse.
Her vil vi klæde børn på til at forstår og færdes i den grønne omstilling, og tilmed giver dem muligheden for at få fingrene i jorden, blå-røg i håret og kål i maven. Det anerkendte skolehaveprogram, der i dag findes i 20 kommuner, vil vække fag, følelser og fællesskab til live. Således at alle børn kan opleve at lykkes og, måske endda, styrke deres forudsætninger for at tage vare på sig selv, hinanden og den klode, de vokser op på.
Roskilde Kommune
Med støtte fra Liljeborgfonden og Liljeborg Aktieselskab slår Haver til Maver stalddørene op til jordens bedste klasseværelse, hvor børnene skal dyrke kæmpeløg, bolsjebeder og meterhøje solsikker – alt sammen som del af undervisningen i folkeskolen. Børnene vil besøge Møllegaarden i Veddelev fire fulde skoledage før sommerferien og fire efter, mens de i sommerferien selv står for lugningen med forældre eller bedsteforældre.
”I en tid med Corona, klimakrise og voksende mistrivsel blandt børn og unge er det fuldstændig afgørende, at vores skole og opvækst giver håb, glæde og handlekraft til fremtiden. Derfor er vi utrolig stolte over at bringe Haver til Maver til Roskilde i så smukke rammer, hvor kommende generationer vil mærke glæden og gevinsten ved at dyrke og tilberede mad i fællesskab”, siger Daniel Hervik, direktør i Haver til Maver.
”Haver til Maver er et godt eksempel på et sted, hvor der er plads til at give alle børn gode oplevelser og styrke deres fællesskab. Liljeborgfonden er drevet af at hjælpe børn og unge, så de får bedre muligheder i livet. Vi ser noget unikt i kombinationen af Møllegaarden som lokal, naturskøn ramme og Haver til Mavers erfaring med at opbygge og drive varige skolehavetilbud”, siger Direktør Dorthe Ploug Hansen, Liljeborg Aktieselskab
Børnene fra Roskildes skoler glæder sig og klargøring er allerede i fuld gang. På længere sigt håber Haver til Maver at få endnu flere klasser med og åbne haverne op for børnehaver, familier og lokalsamfundets dyrkningsentusiaster.
Hørsholm Kommune
I historiske rammer og smukke omgivelser af Museumshaven ved Hørsholm Slot slår Haver til Maver ligeledes dørene op for endnu ét af jordens bedste klasseværelser. Her skal Hørsholms Kommunes børn igennem samme fantastiske skoleprogram, dyrke samt tilberede deres egne afgrøder – alt sammen som del af undervisningen. Børnene vil på samme vis besøge Museumshaven fire fulde skoledage før sommerferien og fire efter, mens de også selv skal passe skolehaven igennem sommerferien.
”Det er fantastisk, at vi nu kan give vores børn i Hørsholm Kommune et spændende undervisningstilbud, som spiller så godt sammen med vores visioner om bæredygtighed og det gode børneliv. Børnene får med skolehaven en unik mulighed for at forstå rejsen fra frø til grøntsag og få lov til at bruge deres sanser og hænder. Jeg er så glad!”, udtaler Maj Allin Thorup, udvalgsformand for Børne- og Skoleudvalget.
Målet er også, at endnu flere skal have glæde af haven – især kommunens ældre borgere: ”Det er så skønt, at vi nu står med et område, som bliver udlagt til køkkenhave, som vores ældre borgere i kommunen også kan få glæde af. Jeg kan se nogle enormt spændende perspektiver i generationsmødet og i, at området kan bruges som samlingspunkt og udflugtsmål for den ældre generation”, udtaler udvalgsformand for Social- og Seniorudvalget Annette Wiencken.”
”Skolehaven bliver ét af de vigtigste læringsrum i fremtidens folkeskole, fordi den bringer nogle af klodens- og livets store udfordringer helt ned på jorden, ud i fingrene og ned i maven. Vi er utrolig stolte over at kunne levendegøre Museumshaven som grønt læringsrum, og vi glæder os til at samarbejde med Hørsholm Kommune om at bringe håb og handlekraft til fremtiden ind i hjertet af det hørsholmske skoleliv”, siger Daniel Hervik, direktør i Haver til Maver.
I begge kommuner vil børnene sammen med Haver til Mavers gartnere, kokke og landmænd opleve skolen på en ny måde med himmelhøjt til loftet, hvor de får en større fortrolighed med madens vej fra jord-til-bord-til-jord, med sunde, velsmagende retter, biodiversitet og friluftsliv.