Elever, klimaforkæmpere og fødevareministeren satte skolehaver på skemaet til DYRK LIVET 2019

Elever, klimaforkæmpere og fødevareministeren satte skolehaver på skemaet til DYRK LIVET 2019

Elever, klimaforkæmpere og fødevareministeren satte skolehaver på skemaet til DYRK LIVET 2019 600 270 Haver til Maver

Landets vigtige, grønne stemmer undersøgte fredag, hvordan skolehaver og naturnær udeundervisning kan understøtte FN’s verdensmål. Det skete under Haver til Mavers store grønne festival DYRK LIVET 2019, hvor også fødevareminister Mogens Jensen lagde vej forbi for at få hænderne i jorden sammen med de lokale skolebørn. 

 

Af Marie Jeng, Haver til Maver 

”Når jeg fortæller om vores skolehaver, bliver jeg tit mødt med et ’Nej hvor lyder det hyggeligt’. Men det er altså ramme alvor. Det handler om klodens fremtid, og det handler om hvordan vi lærer vores børn at passe på den.”

Sådan lød formaningen fra Haver til Mavers direktør, Susanne Leegaard, under en af de mange spændende paneldebatter til fredagens store grønne fagfestival DYRK LIVET 2019. I grønne omgivelser på Krogerup Avlsgaard undersøgte hun sammen med knap 200 andre vigtige, grønne stemmer, hvordan naturnær udeundervisning til børn kan blive et vigtigt værktøj i kampen for at nå FN’s verdensmål for bæredygtighed. 

“Verdensmålene handler om at skabe en bedre verden for alle mennesker, og det gælder også de unge mennesker, der skal overtage planeten i fremtiden. Alligevel er der en række områder på kloden, hvor det i disse år stadig går den forkerte vej, blandt andet inden for global opvarmning, affald, ulighed og biodiversitet. FN har vedtaget verdensmålene, men de kan ikke implementere dem for os. Det er en katalysator, som vi selv skal benytte os af og bruge til at bidrage til en grønnere klimadagsorden,” tilføjede professor emeritus Steen Hildebrandt.

Steen Hildebrandt er forfatter på flere bøger om bæredygtighed og FN’s verdensmål og en af de mange talere, der delte sine tanker og erfaringer under festivalens 20 spændende og oplysende samtaler, diskussioner og workshops.

Fødevareminister bakker op om grøn undervisning i det fri

Den store festival, der er arrangeret af Haver til Maver, blev også besøgt af fødevareminister Mogens Jensen, og ministeren fik både jord under neglene og farverige grøntsager på tallerkenen, da han gik i haven med elever fra Langebjergskolen for at høste klassens hjemmedyrkede grøntsager.

Ministeren understregede på dagen vigtigheden af at give børn og unge praktisk naturundervisning under åben himmel og beskrev Haver til Maver som en vigtig del af den grønne omstilling, han som fødevareminister vil sætte yderligere skub i.

“Min ambition som minister er at understøtte alle initiativer, der bidrager til at gøre de yngre generationer mere bevidste om, hvor meget fødevarer betyder – både for vores sundhed, men også i forhold til at nå vores klimamål. Jeg vil gerne skubbe på initiativer, der peger i den retning, og det her er et af de rigtig gode af slagsen,” fortalte ministeren fredag til TV2 Lorry, der havde lagt vej forbi for at dække festivalen.

Klimaforkæmpere delte vigtig viden om grøn dannelse

Foruden ministeren fik festivalen også besøg af en lang række andre spændende gæster, fra CONCITOs direktør, Christian Ibsen, og Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, til teaterleder og miljøaktivist Jytte Abildstrøm og Aarstidernes egen stifter Søren Ejlersen.

“Vi gør allerede nu en masse gode ting på klimafronten, men vi er nødt til at skalere vores indsats op – og det skal ske nu. Det er op til os at sørge for, at vores børn får nogle rammer, der vækker håb snarere end den frygt og alvor, der alt for ofte præger dagsordenen, og et rigtig godt værktøj er uddannelse. Vi skal tage ansvar for, at alle, der kommer ud af skolen, er klar til at bidrage til den grønne omstilling,” lød opfordringen Christian Ibsen.

Også Johanne Schmidt-Nielsen understregede vigtigheden af at engagere børn i naturen og ruste dem til at tage ansvar for at bidrage til en grønnere klimadagsorden. En udvikling, der ifølge Red Barnets generalsekretær også kan styrke pædagogikken i danske skoler.

“Arbejdet med natur og miljø skal i langt højere grad være en del af vores børns hverdag. Både fordi klimaindsatsen er en af de absolut vigtigste dagsordener, men også fordi naturen pædagogisk og læringsmæssigt kan noget, som et klasselokale ikke kan. Dem, der er forsigtige med at række hånden op i klasselokalet, har ofte mere mod til at vise deres talent frem, hvis de bliver sluppet fri i mere praksisnære rammer i naturen. Det kan være med til at give dem nogle gode succesoplevelser,” forklarede hun.

15.000 børn får hvert år undervisning i skolehaver

Over hele landet spirer netop nu mere end 150 skolehaver, som enten er etableret af eller medlem af Haver til Maver. Det har siden begyndelsen i 2006 gjort Haver til Maver til en af de førende danske foreninger for grøn omstilling i børnehøjde. Nu arbejder Haver til Maver for at få skolehaver på finansloven, så arbejdet for at sikre praktisk, naturnær dannelse til børn kan styrkes yderligere.

“Skolehaver giver et konkret og vigtigt fundament i børn og unges forståelse for madens vej fra jord til bord og viser dem, hvor vigtigt det er, at den vej er præget af bæredygtige valg. Haver til Mavers principper overlapper med mange af FN’s bæredygtighedsmål, men der er altid nyt at lære. Derfor er vi glade for at kunne samle så mange stærke, grønne stemmer under DYRK LIVET for at undersøge, hvordan vi sammen kan styrke den grønne fødevareomstilling,” fortalte Susanne Leegaard.

Foreningens medlemmer sikrer hvert år, at skolehaver bliver en del af undervisningen for op mod 15.000 folkeskolebørn i Danmark, som alle tilbringer mindst otte skoledage i haverne. Tilsammen udgør det op mod 120.000 skoledage eller 500.000 timer hvert år.

Nordea-fonden, der har i flere år har bakket op om Haver til Maver og også støttede DYRK LIVET, udtrykte under festivalen håb for, at foreningens udvikling fortsætter i fremtiden.

“Danmarks grønne potentiale handler ikke kun om solenergi og vindmølleparker – det handler også om uddannelse og dannelse. Når du ved, hvad det kræver at dyrke en gulerod, og du selv har trukket den op af jorden, så bliver du også helt automatisk mere bevidst om, hvad du køber nede i supermarkedet,” sagde direktør Henrik Lehmann.

FAKTA OM DYRK LIVET

    • 170 deltagere
    • 50 skoleelever fra Langebjergskolen
    • 15 uundværlige frivillige var med til at gøre det hele muligt
    • 35 kg friske makreller
    • 15 grønne højskoleelever
    • 1 fødevareminister
    • 30 overnattende
    • 80 middagsgæster
    • 14 diskussioner i Open Space
    • 1 Jytte Abildstrøm incl. sav og harmonika
    • 6 oplevelses-aktiviteter at udforske
    • 1.500 kopper kaffe!!
    • 1 TV2 Lorry
    • … og meget mere

Se film fra dagen nedenfor – du kan også finde flere billeder fra dagen i vores album på Facebook her

 

Læs flere nyheder fra Haver til Maver  her