nav icon MENU search icon SØG
search icon
Skolehaver

Næstved Skolehave

Skolehave i en kulturarvslandsby

Bag Haver til Maver – Skolehaver i Næstved er produktionsgartner Chantelle McLean. Hun er bosiddende på Vildmosegård, med sin familie og et vennepar, i den lille kulturarvslandsby Ladby. Landsbyen ligger kun 3 kilometer fra Næstved centrum, hvilket gør det muligt for mange af kommunens skoler at cykle dertil.

Skolehave i en kulturarvslandsby

Gården er et nedlagt landbrug med 2 hektar jord til. Den ene hektar, skolehavearealet, ligger i centrum af den lille by på noget af byens gamle fredede forte-areal. I helt gamle dage drev byens folk deres kvæg ind på arealet så det var beskyttet. Den oprindelige tanke med forte-arealet var, at det skulle være til gavn for almenvældet. Den ide er på en måde atter i spil, blot ikke som græsningsareal men til fælleshaver – skolehaver.

Byen, der i 2016 blev udnævnt til kulturarvslandsby, har mange spændende historiske og kulturhistoriske seværdigheder, der er oplagte for klasserne at se og lære om når de er i området. Derudover løber Susåen omkring 100 meter fra Vildmosegård, og klasserne har af nabogården fået lov til at benytte deres markvej derned.

I den ene længe på gården er der i en gammel stald lavet en skolestue med tavle. Her starter klasserne om morgenen med at få teoretisk undervisning i mange forskellige emner såsom så-teknik, fotosyntese, plantekendskab, økosystemer og meget mere – inden de fortsætter udenfor med de praktiske opgaver. Fagligheden er en vigtig del af skolehavedagene, og som uddannet gartner er det oplagt at kunne give børnene konkret viden om planteverdenen. Her bliver nørdet i deltaljer og børnene får blandt andet set på svampesporer, bladenes læbeceller/stomata og ved-og si-væv i mikroskoper. Alt sammen noget der er med til at vække deres nysgerrighed og forundring.

Bag længen og med udsigt til marker og Susåen ligger udekøkkenet med bålplads og bålkomfurer. Her går den vilde jagt efter spiselig ukrudt også, og måske er der rundtur i gartnerens store køkkenhave der næsten fungerer som `showroom´. Her udfordres smagsløgene, når der skal smages på mærkelige planter og grøntsager, som børnene ikke dyrker i deres egne haver.

På skolehavearealet, er der udover deres haver, arealer med spiselige blomster og urter, områder med vilde frøblandinger til at tiltrække nyttedyr, jordskokkelabyrint og næste år etableres en lille frugt-og bærplantage.

På Vildmosegård er der masser af utrolighed…

“Min fascination af planter har skabt et ønske i mig om at forstå den grønne verden. Med forståelsen kommer respekt og ydmyghed, og ønsket om at drage omsorg for det der er vores livsgrundlag. Jeg håber på, at kunne så et lille frø af nysgerrighed i børnene, og på den måde åbne deres øjne for naturen.

Bæredygtighed betyder for mig omsorg, respekt og forståelse for den helhed vi alle er en del af. Hvis vi ønsker en grønnere fremtid, mener jeg at det er børnene vi skal sætte ind på.” Denne tanke var grundlaget for at starte firmaet Green Touch der udbyder skolehaveforløb på gården i Ladby, udtaler Chantelle McLean.

Næstved Skolehave

Vildmosegård, Ladbyvej 37 i 4700 Næstved, Danmark

+45 40382490