De fleste forældre kan vel genkende det lille tricks med at smugle en ekstra grøntsag i kødretten, eller stille en lille skål sunde snacks foran sultne børn.
Men ifølge en undersøgelse af professor i sundhedspædagogik ved DPU Karen Wistoft begynder børn ikke nødvendigvis at spise sundt af den grund.
”Faktisk skal du lade være med at lokke eller snyde grøntsager i dit barn, via det man med et meget udansk ord kalder nudging. I stedet skal du ruste dit barn til at træffe bevidste valg. Børn får ingen bevidsthed om, at grøntsager er sunde og gode for os. Og det øger ikke sandsynligheden for, at de fremover bevidst vælger gulerødder” uddyber Karen Wistoft.
Derimod skal man lade børnene deltage i dyrkningen af grøntsager, smage på forskellige typer af grøntsager, og tage del i tilberedningen af mad
– “Børn bliver som regel meget stolte af selv at lave mad, smage til og servere for andre. Når forældrene kommer ud af køkkenet, så får børn et helt andet ejerskab til maden.”
Hvis børnene oplever, at de bliver manipuleret til at spise noget bestemt, og de opdager det, så bliver de mistroiske, uddyber Karen Wistoft.
– Så føler de sig snydt, og så kan de blive så mistroiske, at de kan udvikle en barriere over for madoplevelser.
– Det samme gælder børn, der udsættes massivt for voksen-styring på mad-området, fx har forældre der siger eller kræver, hvad de skal spise. De laver mod-tryk og vil så slet ikke eksperimentere eller smage noget.
Kilde: Danmarks Radio