Haverne på Hundested Skole er en guldgrube af et læringsmiljø

Haverne på Hundested Skole er en guldgrube af et læringsmiljø

Haverne på Hundested Skole er en guldgrube af et læringsmiljø 600 270 Haver til Maver

Skolehavestafetten i serien ’postkort fra en skolehave’ går videre til Jim Karlstrøm Jensen, naturfagslærer på Hundested Skole. 

Af Jim Karlstrøm Jensen, naturfagslærer på Hundested Skole

Skolehaven på Hundested skole består af vilde blomster, frugttræer, bærbuske, udekøkken, højbede, drivhus, kompost, depot, hønsehus, så der er gode muligheder for at komme hele vejen rundt om jord-til-bord-tanken. Det er hovedsageligt 4. og 5. klasserne, der dyrker grønsager i højbedene. Hver klasse har to højbede på cirka 18 m2, og derudover er der fællesbede til kartofler, græskar, squash m.m. Haven ligger centralt på skolen, så den bliver en del af skolens miljø.

Dagene i skolehaven starter med en fælles gennemgang af dagens opgaver i bedene og i skolehaven generelt. Det er også her, vi har snakken om de forskellige temaer i forløbene fx skade- og nyttedyr, planteanatomi og kompost. Efter denne del med natursnak og praktisk arbejde, har eleverne en kort pause, hvorefter der laver mad over bålkomfur i fire grupper.

Maden laves så bæredygtigt som muligt med egne grønsager eller andre lokale grønsager i sæson. Vi følger “Haver til Maver” modellen med fire gange i 4. klasse og fire gange i 5. klasse. Hundested skole er tre-sporet, og udover 4. og 5. klasserne, bruger andre klasser også haven. De bruger den dels til dyrkning på egen hånd og dels til brug af udekøkken og bålplads.

Hundested skoles har faktisk også en anden skolehave – nemlig en maritim nyttehave, der ligger i Hundested Havn. Her dyrker 3.-klasserne bæredygtige blåmuslinger (i skarp konkurrence med søpunge). Eleverne agerer havbønder et par gange i skoleåret, hvor de passer, plejer, høster og spiser blåmuslinger blandt andet i muslingesuppe. Her har vi blandt andet fokus på, hvad smag og smagsoplevelser er. I det hele taget fylder bæredygtig fødevareproduktion en del på skolen, og elever og lærere er vilde med læringsmulighederne i den traditionelle skolehave og den maritime – en guldgrube af et læringsmiljø, som vi slet ikke kan undvære på Hundested Skole.

Følg med i skolehaven på Hundested Skoles Facebookprofil  her

Læs flere nyheder fra Haver til Maver  her